U zocht op:
  • Recepten
  • Vul een zoekterm in om te zoeken
  • Producten
  • Vul een zoekterm in om te zoeken

Espresso semifreddo met röstikoekje

1 uur bereidingstijd - wachten 3 uur
15 min in de oven

Wat heb ik nodig:

personen
  • 250 g Aviko Rösti Original, ontdooid
  • 1 el zonnebloemolie
  • 175 g suiker
  • ½ el oploskoffie espresso
  • 2 eieren
  • 1 eidooier
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 150 ml slagroom
  • 150 g bloem
  • 75 g ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 2 el melk
  • Bakpapier, 4 kookringen (6 cm ø) of koffiekopjes, mixer met deeghaken, vershoudfolie, uitsteekvorm ster (4 cm ø), bakplaat, deegroller

Bereiding:

  • Verhit in een koekenpan de olie. Bak 150 gram rösti in 10 minuten goudbruin en krokant. Schep regelmatig om. Draai het vuur laag. Bestrooi de rösti met 25 gram suiker en bak nog 2 minuten, tot de suiker is gesmolten, licht kleurt en aan de rösti plakt (= karamelliseren). Schud de rösti op een vel bakpapier en laat afkoelen.
  • Los het koffiepoeder op in 2 theelepels warm water en laat afkoelen. Leg bij gebruik van kookringen een vel bakpapier op een plat bord of kleine snijplank. Zet er de kookringen op; controleer of ze echt helemaal vlak staan, anders lekt de vulling eruit. Bekleed de binnenkanten van de kookringen ook met een reep bakpapier.
  • Klop met de mixer met gardes in een hittebestendige kom op een pan heet water (= au bainmarie) 1 ei met de eidooier, 100 gram suiker en 1 zakje vanillesuiker in 5 minuten romig, dik en bleekgeel. Neem de kom van het vuur en klop het eimengsel nog 2 minuten door.
  • Klop in een andere kom de slagroom dik lobbig, bijna stijf. Spatel de slagroom met de koffie door het eimengsel. Spatel de gekaramelliseerde rösti erdoor.
  • Verdeel de massa over de kookringen of koffiekopjes. Zet minstens 3 uur in de diepvries om te bevriezen.
  • Kneed intussen met de mixer met deeghaken een samenhangend deeg van de bloem, de boter, de laatste 50 gram suiker, 1 zakje vanillesuiker en de melk. Kneed er de overgebleven 100 gram rösti door. Voeg wat extra bloem toe als het deeg plakt. Laat het deeg verpakt in vershoudfolie 30 minuten in de koelkast rusten.
  • Verwarm de oven voor tot 180 ºC. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak met een deegroller uit tot een dikte van 3-4 mm. Steek er met de uitsteekvorm ongeveer 28 koekjes uit en leg ze op de bakplaat.
  • Klop het tweede ei los en bestrijk de koekjes er dun mee. Bak de koekjes in de voorverwarmde oven in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar. Leg de koekjes met het bakpapier op een rooster en laat ze afkoelen.
  • Neem de semifreddo’s 5 minuten voor het serveren uit de diepvries. Verwijder de kookringen en het bakpapier en zet de bevroren rondjes (of de koffiekopjes) op 4 borden. Serveer de espresso semifreddo’s met een paar sterkoekjes.
  • Geen espresso als afsluiting, maar deze feestelijke espresso-ijstaartjes. Met een knapperig roomboterkoekje, verrassend!
  • Tip: Je bakt ongeveer 28 koekjes van het deeg.
    Bewaar de ongebruikte koekjes in een luchtdichte trommel.

Benodigd product

Voedingswaarden per persoon

  • 3-4 koekjes per persoon
    575 kcal
  • 30 g vet waarvan 16 g verzadigd
  • 66 g koolhydraten
  • 9 g eiwit
  • 2 g vezels
  • 0,2 g zout

Print dit recept Deel dit recept Omrekentool naar aantal personen Iemand uitnodigen